Den sunne bursdagskaken

Ja, det er riktig, en av mine yndlings kaker er faktiskt sunn og uten tilsatt sukker. Den er også enkelt å lage. Passer egentlig begge hverdags og til fest.

Ønsker du glutenfri variant, da kan du bytte ut speltmel for glutenfritt mel, f.eks. mandelmel.Du trenger

Dadlemasse:

250 g Dadler uten sten

1,5 dl Appelsin juice

1-1,5 dl vann

1/2 ts vanilje


Bunn:

200 g sammelt speltmel, kan også blandes med fint mel. Bytt gjerne ut med en annen meltype du liker.

100 g kalt smør i små terninger

1/2 -1 dl vann


Pynt:

Ferske eller frosne bær og frukt

Kremfløte, eller vaniljekesam for hverdags:-)


Fremgangsmåte:

Varm stekeovn til 180°C.

Begynn med dadlemassen. Pass på at dadlene er stenfrie. Ha dadlene i en kjele, sammen med juice, vann og litt vanilja. La det koke ved lav varme mens du lager bunnen. Følg litt med og rør om av og til, kan være å du må ha i litt ekstra vann etter hvert.
Mens massen koker, da lager du bunnen. Her er det en klassisk pai-bunn. I en bolle smuldre mel og smør. Tilsett vann og kna deigen til den er smidig.


Ha deigen i en pai-form og press det jevnt ned og ut til kantene. Prikk bunnen med en gaffel. Stek bunnen ved 180°C i ca 15 min.Når bunnen er ferdig stekt, ta ut av ovnen og la den stå liten stund.


Tilbake til dadlemassen. Men bunnen stekes i ovnen lager du dadlemassen. Nå skal dadlene være veldig myke. Lag en god masse med stavmikser. Har du ikke stavmikser, da prøver du å lage en god masse med gaffel. Hell massen over bunnen.


For enkel og rask tilberedning bruk en pose med frosne bær/frukt og ha over massen. Bunnen og massen er fortsatt litt varm så frosne bær/frukt tiner med en gang. Eller bruk friske bær og frukt.


Serveres med krem og/eller vaniljekesam.


Her er den med frosne bær og frossen mango.

Her er det ferske jordbær, bringebær og mango.


Begge variantene smaker helt nydelig.